Goud info pagina

FNieuwe a





Goud informatiepagina

Goud informatie pagina

Het ontstaan van goud. 
Bron Wikipedia: Goud is al aanwezig op Aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf, maar het is niet gevormd op Aarde omdat voor de productie ervan fusiereacties nodig zijn. Er vinden kernfusiereacties plaats in de kern van sterren, maar deze kernfusiereacties voorzien niet in genoeg energie voor de productie van goud. Sterren die zwaar genoeg zijn (vanaf ongeveer 8 keer de massa van de Zon) beëindigen hun leven in een supernova-explosie. Tijdens deze explosie worden er door middel van kernreacties zware metalen gevormd, waaronder goud. Na de explosie worden stofdeeltjes met daarin minuscule beetjes goud de ruimte in geslingerd. Wanneer de stofdeeltjes in het zwaartekrachtveld van een ster zoals de Zon komen tijdens het ontstaan van de planeten zullen de stofdeeltjes onderdeel worden van de samenklonterende materie die rond de ster die uiteindelijk planeten vormen. 

Eigenschappen van goud. 
Bron Wikipedia: Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egyptische hiërogliefen van de 26e eeuw v.Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel! Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten.

In de oudheid was goud niet alleen bekend als waardevol, maar ging er ook magie van uit en stond het symbool voor zuiverheid. Alchemisten zijn lange tijd op zoek geweest naar de steen der wijzen, om andere materialen te transformeren in goud. Dat zij daar nooit in zijn geslaagd, is vanuit de huidige inzichten over de opbouw van atomen goed te verklaren.

In de 19e eeuw zijn er vooral in de Verenigde Staten en Australië veel nieuwe rijke goudvoorkomens ontdekt, hetgeen leidde tot goldrushes. Bekende voorbeelden zijn de Californische goldrush en de Goldrush van Klondike.

Goud in en uit de aarde
Bron Wikipedia: Door de relatieve inertheid komt goud veelal in ongebonden vorm in de natuur voor. Meestal komt het voor als sporenelement in mineralen, maar soms ook in de vorm van goudnuggets (goudklompjes), en ook weleens in de vorm van een grote goudklomp. De grootste goudklomp die ooit is gevonden is de Welcome Stranger Nugget met een gewicht van ruim 71 kilo. Deze werd in 1869 gevonden in Moliagul, Victoria, Australië op bijna een meter diepte, en is omgesmolten. De Serra Pelada (Canaã) Nugget werd gevonden in 1983 in de buurt van Serra Pelada, Pará, Brazilië. Met een gewicht van ruim 61 kilo is deze de grootste nog in zijn oorspronkelijke vorm bestaande goudklomp.

In vrijwel de gehele aardkorst komt goud in zeer lage concentraties voor in de mineralen petziet, calaveriet en sylvaniet. De hoeveelheden zijn echter voor commerciële winning volstrekt onrendabel.

De hoogste concentraties worden sinds 1880 gevonden in Zuid-Afrika. Andere grote goudmijnen bevinden zich in Nevada en South Dakota in de Verenigde Staten. In de jaren 20 van de twintigste eeuw werden enorme goudvoorraden ontdekt in de regio Kolyma, in het verre oosten van Siberië. Omdat de exploratie ervan van groot strategisch belang werd geacht voor de ontwikkeling van de jonge Sovjet-Unie, werden de vondsten geheim gehouden -er werd tevens uranium gevonden- en werd het gebied, tot begin jaren 90 onder bewind van de geheime dienst van de Sovjet-Unie geplaatst. Bij de belangrijkste goudproducerende landen horen (in 2001) ook Australië, Indonesië en Volksrepubliek China. Ongeveer twee derde van de winning gebeurt in open mijnen (dagbouw) en geeft grote hoeveelheden afval. De jaarproductie uit de mijnen lag in de jaren 2010 tot en met 2017 tussen de 2745 en 3270 ton of ten minste twee derde van het totale aanbod. Door de winning van het goud van een ring van 10 gram met een gehalte van 18 karaat ontstaat 18.000 kg afval. Recycling van oud goud levert een kwart tot een derde van het totale aanbod.

Twee bekende goudwinningsmethoden gebruiken het giftige natriumcyanide en eveneens giftige kwik.
Het giftige natriumcyanide heeft onder andere een grote milieuramp veroorzaakt bij de Summitville mijn in Rio Grande County, Colorado in de Verenigde Staten.
Vooral vroeger werd kwik gebruikt omdat goud daarin oplost (goud-kwik amalgaam). In Suriname is dit echter geenszins een zaak van het verleden.

The Value Consultant over goud. 
Goud heeft dus al heel erg lang haar waarde.

Mijn goud visie

Ik gebruik goud vooral als hedge tegen het financiele systeem. Fysiek goud zal altijd zijn waarde behouden en is tastbaar. En het fiat geld systeem is dat niet. Wat bedoel ik daarmee? Nou ons geld kan onbeperkt gecreerd worden uit het niets, er staat niet tegenover. De vraag is dus hoelang mensen ons "nep" geld nog blijven vertrouwen, want als er niets fysieks tegenover het gecreerde geld staat, is en blijft het een kwestie van vertrouwen. Eens dat vertrouwen verdwijnt, klapt de hele boel in elkaar en zal iedereen dingen willen hebben die tastbaar zijn en waarde hebben. Dat kan goud zijn, maar ook kunst, vastgoed of andere edelmetalen.

Mijn goudkeuzes

Mijn keuzes op het gebied van goud zijn simpel. Ik heb een ETF in junior goudmijnen. Ik verwacht het meeste rendement in de junior goudmijnen. Maar welk goudmijnbedrijf te kiezen is lastig en het kost veel tijd om je daarin te verdiepen. Daarom heb ik voor een ETF gekozen. Dat is een mandje met verschillende junior goudmijnaandelen. Ik heb deze al een tijdje en ben van plan dit zeker nog een paar jaar vast te houden.

Daarnaast ben ik van plan om in de toekomst aandelen te kopen van goud royaltybedrijven. Dit lijkt een beetje op de hierboven beschreven ETF. Een royaltybedrijf heeft belangen in verschillende goudmijnbedrijven. Dus ook dit is een soort mandje. Wil je meer weten over royaltybedrijven, klik dan hier.

Hoeveelheid wereldwijd

170.000 ton

Voorraad NL-bank

215 ton

Jaarlijks aanbod

4300 ton

Consumptie goud sieraden

50%

“Commodities such as gold and silver have a world market that transcends national borders, politics, religions, and race. A person may not like someone else’s religion, but he’ll accept his gold”
Robert Kiyosaki
“The desire of gold is not for gold. It is for the means of freedom and benefit”
Ralph Waldo Emerson
Share by: